1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. SGK, GSS Prim Borcunu Ödemeyenlere İcra Sürecini Başlatabilir!

SGK, GSS Prim Borcunu Ödemeyenlere İcra Sürecini Başlatabilir!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gelir testine tabi olmayan ve GSS prim borcu bulunan vatandaşlar için ödeme sorumluluğu kendilerine aittir. Bu borçlar zamanında ödenmediği takdirde SGK yasal işlemler başlatabilir ve icra ve haciz gibi durumlarla karşılaşılabilir. Bu nedenle borçların ödenmesi büyük önem taşımaktadır.

GSS prim borcu olup olmadığını öğrenmek için en güvenilir yol e-devlet sistemidir. Vatandaşlar, e-devlet üzerinden ”GSS Sorgulama” ekranına girerek tescil ve borç sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirler. Özellikle GSS priminin aylık tutarı da merak edilen konulardan biridir. 2024 yılı itibarıyla GSS priminin ana borcu aylık 600,08 TL olarak belirlenmiştir.

GSS prim borcu olan kişiler genellikle düşük gelirli ya da çalışmayan bireylerden oluşmaktadır. Bu nedenle önceki yapılandırma kanununda 2.000 liranın altındaki borçların silinmesi gibi bir uygulama hayata geçirilmişti. Ancak yeni bir yapılandırma olasılığı da gündemdedir. SGK, kamu alacakları için belirli bir usul takip etmektedir. Borçluya bildirim yapıldıktan ve ödeme emri gönderildikten sonra 7 gün içinde ödeme yapılmadığı takdirde SGK icra işlemlerine başlayabilir.

GSS prim borcunun zamanında ödenmesi en güvenli yol e-devlet üzerinden yapmaktır. Sisteme giriş yaparak SGK borcunu kredi kartıyla ya da bankaların resmi kanalları üzerinden ödeme gerçekleştirilebilir. Gelir testi sonuçlarına göre, ailedeki kişi başına düşen aylık ortalama gelir brüt asgari ücretin üçte birinden az ise, sağlık primi devlet tarafından karşılanır ve bireyler prim ödemekle yükümlü değildir.

Sonuç olarak, GSS prim borçlarının düzenli bir şekilde ödenmesi ve borçluların yasal süreçlerden kaçınması büyük önem taşımaktadır. Vatandaşların borç durumlarını e-devlet üzerinden sorgulayarak zamanında ödemeleri, icra ve haciz gibi sorunlarla karşılaşmamaları için önemlidir. Ayrıca, yeni yapılandırma ve af imkanlarının da takip edilmesi gerekmektedir. Bu sayede GSS prim borçlarıyla ilgili olası sorunları en aza indirerek sağlıklı bir mali durum sağlanabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
SGK, GSS Prim Borcunu Ödemeyenlere İcra Sürecini Başlatabilir!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BBC TÜRK ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin