1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. İstanbul’un Su Varlığı Tehlikede!: Barajlardaki Doluluk Oranları Tarihi Düşüşte

İstanbul’un Su Varlığı Tehlikede!: Barajlardaki Doluluk Oranları Tarihi Düşüşte

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan 10 barajdaki doluluk oranı, geçen yazın kurak ve yağışsız geçmesinin ardından %37,64’e kadar düştü. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer’e göre, mevcut doluluk oranları ile İstanbul’un günlük su tüketimi göz önüne alındığında, şehrin sadece 102 gün daha suya sahip olabileceği belirtildi.

Kırklareli’nin Vize ilçesinde bulunan Kazandere, Pabuçdere ve Istrancalar barajlarındaki doluluk oranları, son yılların en düşük seviyesine geriledi. Kazandere barajının doluluk oranı %5,31’e kadar düşerek dip seviyeye ulaştı. Kuruyan bölümlerde hayvanların otlamaya başladığı görüldü.

Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer’e göre, yaz aylarının aşırı sıcak ve yağışsız geçmesi, bölgedeki su kaynaklarında ciddi düşüşlere neden oldu. İstanbul’u besleyen barajlardaki doluluk oranları önemli ölçüde azaldı. Yağışlardaki azalmanın yanı sıra su tüketiminde de artış yaşandığı belirtildi.

İstanbul’da su tüketiminin artmasıyla birlikte su rezervlerinde baskılar oluştuğunu dile getiren Tecer, bugünkü doluluk oranları ile İstanbul’un günlük su tüketimini dikkate aldıklarında, şehrin sadece 102 gün suya sahip olabileceğini vurguladı.

Su tüketiminin tasarruflu hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Tecer, bireysel olarak suyun doğru kullanılması ve kurumsal olarak su kaynaklarının doğru yönetilmesi gerektiğini belirtti. Bahçe sulama, bitki sulama gibi faaliyetlerin geri kazanılmış ve gri sularla yapılması gerektiğini ifade etti.

İSKİ’nin verilerine göre, İstanbul’un suyunu sağlayan barajlardaki doluluk oranları şu şekilde:
– Ömerli: %29,63
– Darlık: %42,5
– Elmalı: %56,04
– Terkos: %54,03
– Alibey: %8,46
– Büyükçekmece: %40,24
– Sazlıdere: %47,49
– Istrancalar: %18,01
– Kazandere: %5,31
– Pabuçdere: %19,21

Sonbahar ve kış aylarında yağışların olması beklenirken, mevcut koşullar devam ederse İstanbul’un su rezervlerinin 102 gün sonra tükenebileceği uyarısında bulunuldu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İstanbul’un Su Varlığı Tehlikede!: Barajlardaki Doluluk Oranları Tarihi Düşüşte
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BBC TÜRK ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin