1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. Esenyurt’ta edebi̇yat ve sanat rüzgârı: Usta yazarlar di̇l kardeşli̇ği̇nde buluştu

Esenyurt’ta edebi̇yat ve sanat rüzgârı: Usta yazarlar di̇l kardeşli̇ği̇nde buluştu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Esenyurt Belediyesi ve İl Dernekler Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği Kardeş Kültürler Festivali, farklı etkinliklerle devam ediyor. Festivalin beşinci gününde düzenlenen “Edebiyattan Sanata Kardeşliğin İz Düşümü” başlıklı söyleşi büyük ilgi gördü. Eski Belediye binasında gerçekleştirilen programa, yazar Şeyhmus Diken ve şair Haydar Ergülen katılarak Esenyurtluları kültürel zenginliklere doğru bir yolculuğa çıkardı.

Programa Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, CHP Esenyurt İlçe Başkanı Hüseyin Ergin, İl Dernekler Birliği Başkanı Orhan Onur, belediye başkan yardımcıları, sivil toplum kuruluşları (STK) ve dernek başkanları katıldı. Edebiyat ve sanat üzerinden kardeşlik temasının işlendiği söyleşide, kültürel kimliklerin önemi vurgulandı. Şair Haydar Ergülen’in, Cumartesi Anneleri’ne ithaf ettiği henüz yayımlanmamış şiiri büyük alkış topladı.

“ESENYURT’UN KÜLTÜR ORTAMINI SOLUMASINDAN MUTLUYUM”

Yazarak üretmenin önemine değinen Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, “Sevgili Şeyhmus Diken, Diyarbakır’ı Türkiye ve dünyaya tanıttı. Bana göre yazmak, ölümün elinden bir şeyler kurtarmaktır. Çünkü her şey biter, geriye insanın hikâyesi kalır. Şeyhmus, böyle bir iz bırakarak yürümeye devam ediyor. Sevgili Haydar Ergülen ise ülkemizin yetiştirdiği ender şairlerden. Şiir, bana göre edebiyatın özüdür. Şairler, dünyada en önemli ustalardır. Esenyurt’un bu kültür ortamını soluyan bu iki büyük yazarımızın burada olmasından mutluyum” dedi.

KÜLTÜR VE SANATIN İYİLEŞTİRİCİ GÜCÜ

Kültür ve sanatın iyileştirici gücüne değinen Başkan Özer, “Esenyurt’ta bir model işliyoruz; bir kanaviçe örer gibi. Esenyurt’u kültür ve sanatın başkenti yapmayı hedefliyoruz. Çünkü sanat ve kültür, insana şifa verir. Sadece ilaçlar ve doktorlar değil, insan ruhuna dokunan yazılar ve çiziler de iyileştirir. Esenyurt’ta bugüne kadar sadece betona yatırım yapılmış. Oysa beton yenmez, aslolan insandır” ifadelerini kullandı.

DÜNYANIN EN BÜYÜK SİLAHI KÜLTÜRDÜR

Esenyurt’un en büyük sorunlarından birinin kentlileşememek olduğunu belirten Başkan Özer, “İnsanlarımız çeşitli nedenlerle göç etmiş, ancak ne köylü kalabilmişler ne de kentli olabilmişler. Bu durum, çarpık kentleşmeye ve kentlileşmemeye yol açıyor. Kültür ve sanat, bu dönüşümü sağlayan bir işleve sahiptir. Yerel yönetimlerin görevi de bu dönüşümü sağlamaktır. Bugün dünyanın en büyük silahı atom bombası değil, kültürdür” dedi.

SOYUT KARDEŞLİK SÖYLEMİNİ KIRMALIYIZ

Yazar Şeyhmus Diken ise kardeşlik ve toplumsal barışın önemine değinerek, “Topluma dayatılan resmi ideolojileri sorgulamazsak, kardeşlik kavramı soyut kalır. Gerçek kardeşlik, sivil toplum örgütleri ve entelektüel camianın bir araya gelmesiyle mümkündür. Esenyurt’ta bu mücadeleyi görmek anlamlı” dedi.

KÜLTÜRE İKTİDAR OLUNMAZ

Şair Haydar Ergülen, geçmişten günümüze edebiyat ve sanatın toplumları birleştiren gücüne değinerek, “Son 25 yıldır ülkeyi yöneten siyasiler, ‘ülkeye iktidar olduk ama kültüre iktidar olamadık’ diyorlar. Oysa bir ülkenin edebiyatına, sanatına etnik kimlikle bakamazsınız. Edebiyatçılar sadece kendi topluluklarına değil, tüm insanlığa hitap eder. Kültüre zorla iktidar olunamaz” ifadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Esenyurt’ta edebi̇yat ve sanat rüzgârı: Usta yazarlar di̇l kardeşli̇ği̇nde buluştu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BBC TÜRK ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin