1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türk İmalat Sektöründe Alarm Veren Rapor: PMI Eylül Ayında Düşüşte!

Türk İmalat Sektöründe Alarm Veren Rapor: PMI Eylül Ayında Düşüşte!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eylül ayında İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global tarafından derlenen imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI), 44,3’e gerileyerek Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyesine ulaştı. Bu durum, imalat sektöründe daralmanın hızlanarak devam ettiğine işaret etti. Şirketler, üretim, yeni siparişler, istihdam ve satın alma faaliyetlerindeki hızlı daralma trendinin sürdüğünü belirttiler. Ağustos ayında 47,9 olan PMI seviyesi, Eylülde 44,3’e gerileyerek üst üste altıncı ayda da büyüme ile daralmayı ayıran 50 seviyesinin altında kaldı.

Eylülde bildirilen talep zayıflığı nedeniyle yeni siparişlerde yaklaşık son dört buçuk yılın en keskin küçülmesi gözlendi. Uluslararası pazardaki talep zayıflığının etkisi ile yeni ihracat siparişlerinde de daralma yaşandı. Yeni siparişler alt endeksi 46,7’den 40,8’e gerileyerek Mayıs 2020’den bu yana görülen seviyelere düştü. Yeni ihracat siparişleri alt endeksi de 50,5’ten 45,3’e geriledi.

Üretimdeki düşüş, yeni siparişlerdeki azalmanın etkisiyle Mayıs 2020’den bu yana en keskin düşüşü yaşandı. Üretim alt endeksi Eylülde 46,2’den 42,8’e geriledi. Zayıf talep ve üretimdeki düşüş, imalatçıların istihdam ve satın alma faaliyetlerini azaltmasına neden oldu. İstihdam alt endeksi Eylülde 48,6’dan 46,9’a gerileyerek olumsuz bir trend izledi.

Girdi ve nihai ürün stokları azalırken, zayıf talep girdilere olan baskıyı hafifletti ve teslimat sürelerinde dokuz ayın ilk azalması yaşandı. TL’deki zayıflama ve hammadde fiyatlarındaki artış, girdi maliyetlerinin yükselmesine sebep oldu. Fiyat artışları geçici olarak azalsa da hala yüksek seviyelerde seyretti.

S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, PMI verilerini değerlendirirken endişe verici bir tablo çizdiğini belirtti. Harker, Türk imalatçılarının talep zayıflığı ve yeni iş alımındaki zorluklar nedeniyle üretim, istihdam ve satın alma faaliyetlerini kısıtlamak zorunda kaldığını vurguladı. Enflasyon kaynaklı baskıların talep ortamında iyileşmeyi desteklemeyeceğini belirterek, sektörün geleceği konusunda dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türk İmalat Sektöründe Alarm Veren Rapor: PMI Eylül Ayında Düşüşte!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BBC TÜRK ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin