1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Meyil Obruk Gölü Pembe Renge Büründü

Meyil Obruk Gölü Pembe Renge Büründü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karatay ilçesinde bulunan Meyil Obruk Gölü, artan sıcaklık ve azalan su seviyesi nedeniyle ‘dunaliella salina’ mikroorganizmalarının çoğalması sonucunda pembe renge bürünmüştür. Göl, karstik yapısı ve yaz mevsimine doğru pembe rengini alarak görsel bir şölen sunmaktadır. 1970 yılında 31 metreye kadar su derinliği bulunan ve 650 metre çapında olan Meyil Obruk Gölü, şu an tamamen kurumuştur.

Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Yaşar Eren, göldeki su derinliğinin 50 yılda giderek azaldığını belirtmiştir. Eskiden Türkiye’nin en büyük su barındıran gölü olan Meyil Obruk Gölü, farklı renk tonlarıyla turizm açısından önemli bir doğal eserdi. Ancak 2020 yılı itibariyle göl tamamen kurumuş durumdadır.

Prof. Dr. Yaşar Eren, Orta ve Batı Anadolu’daki sulak alanların aşırı tarımsal sulama ve küresel ısınma sonucu yok olduğunu dile getirmiştir. Meke Gölü, Çıralı Obruğu ve Meyil Obruğu gibi sulak alanların hemen hemen hepsi kurumuş durumdadır. Bu durum, gelecekte sadece bir çöl bırakılacak gibi görünmektedir. Sulak alanların kurumasıyla birlikte Orta ve Batı Anadolu’da su bulunan alanların giderek azaldığını vurgulamıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Meyil Obruk Gölü Pembe Renge Büründü
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BBC TÜRK ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin