1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Karadeniz’de Deniz Suyu Isısının Yükselmesi Yağışları Şiddetlendiriyor!

Karadeniz’de Deniz Suyu Isısının Yükselmesi Yağışları Şiddetlendiriyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karadeniz bölgesindeki su yüzey sıcaklığındaki anormal artış ve küresel iklim değişikliklerinin etkisiyle mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, deniz ekosistemini ve meteorolojik olayları olumsuz yönde etkilemektedir. Karadeniz’deki deniz suyu sıcaklığının normalde 22 derece civarında olması gereken bir dönemde 27 derecelere kadar yükselmesi, su buharlaşmasının artmasına ve ani, lokal ve şiddetli yağışlara sebep olmaktadır. KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Erüz, deniz suyundaki ısı artışının deniz ekosistemini ve avcılık yöntemlerini de olumsuz etkilediğini belirtmektedir. Karadeniz’de ortalama deniz yüzeyi sıcaklığının 22 derece olması gerektiği halde ölçümlerde 27 derece sıcaklıkların tespit edilmesi, deniz canlılarında davranış değişikliklerine neden olabileceğini göstermektedir.

Prof. Dr. Erüz, Karadeniz’deki deniz suyu sıcaklığındaki artışın sel ve taşkın riskini artırdığını belirtmektedir. Deniz suyu sıcaklığındaki artışa bağlı olarak buharlaşma da artmakta ve batıdan gelen hava kütlelerinin Karadeniz’e getirdiği yağışlar daha şiddetli ve ani bir şekilde gerçekleşebilmektedir. Bu durum, bölgede sel, heyelan ve taşkın riskini yükseltmektedir. Deniz suyu sıcaklığındaki bu artışın meteorolojik etkilerinin yanı sıra deniz ekosistemini de olumsuz etkilediği gözlemlenmektedir. Prof. Dr. Erüz, vatandaşların bu duruma karşı tedbirli olmalarını ve meteorolojik raporları takip etmelerini önermektedir.

Deniz suyundaki sıcaklık artışının deniz canlılarında davranış değişikliğine sebep olacağına dikkat çeken Prof. Dr. Erüz, Karadeniz’in genel olarak 7 ile 25 derece arasında değişen deniz suyu sıcaklığının son yıllarda 27-28 derecelere çıktığını belirtmektedir. Bu durumun bölgede yaşayan organizmalar üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini ifade eden Prof. Dr. Erüz, sıcaklıktaki artışın ekosistemi ve türlerin varlığını etkileyebileceğini vurgulamaktadır. Bu sebeple, bilimsel yöntemlerle deniz suyu sıcaklığındaki değişikliklerin ve türlerin davranışlarının izlenmesi ve buna göre ekosistemin nasıl etkilendiğinin belirlenmesi gerekmektedir. Prof. Dr. Erüz, bu durumun uzun vadede Karadeniz’deki deniz canlılarının yaşamını olumsuz etkileyebileceğini belirtmektedir.

Karadeniz’deki deniz suyu sıcaklığındaki artışın insanlar üzerinde ve deniz ekosistemi üzerinde olumsuz etkiler yarattığı açıktır. Bu durum, bölgede yaşayanların dikkatli olmalarını ve meteorolojik olaylara karşı tedbir almalarını gerektirmektedir. Ayrıca, bilimsel olarak deniz ekosistemindeki değişikliklerin izlenmesi ve bu değişikliklere uygun şekilde hareket edilmesi önem taşımaktadır. Sonuç olarak, Karadeniz’deki deniz suyu sıcaklığındaki artışın nedenleri ve etkileri konusunda daha fazla araştırma yapılması ve halkın bilinçlendirilmesi gerekmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Karadeniz’de Deniz Suyu Isısının Yükselmesi Yağışları Şiddetlendiriyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BBC TÜRK ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin