1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Fidan, Deniz Biyolojik Çeşitliliği Anlaşmasını İmzaladı

Fidan, Deniz Biyolojik Çeşitliliği Anlaşmasını İmzaladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BM 79. Genel Kurulu’nda yer alan New York temaslarına devam eden Fidan, “Ulusal yetki alanı dışındaki deniz biyolojik çeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilir kullanımına ilişkin BM Deniz Hukuku Sözleşmesi”ni imzaladı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, devletlerin iç suları, kara suları, kıta sahanlıkları ve Münhasır Ekonomik Bölgeleri dışındaki açık deniz alanlarında deniz biyolojik çeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilir kullanımı konusunda anlaşmaya varılması süreci, Bakan Fidan’ın katılım belgesini imzalamasıyla başlatıldı.

“açık denizlerin serbestisi” ilkesi çerçevesinde, açık deniz alanları tüm devletler için kullanılabilirken, bu alanlar hiçbir devlete özel değildir ve küresel ortaklar olarak nitelendirilirler.

Dünya okyanuslarının üçte ikisini oluşturan açık denizlerin yalnızca %1’inden azı korunmuş durumda olup, aşırı ve kontrolsüz faaliyetler nedeniyle deniz çevresi ve kaynakları zarar görmektedir.

Söz konusu anlaşma, ulusal yetki alanları dışında kalan deniz alanlarında biyolojik çeşitliliğin korunmasını ve sürdürülebilir kullanımını amaçlamaktadır.

Anlaşma, açık denizlerde koruma alanları oluşturulmasını, alan tabanlı yönetim araçları sisteminin kurulmasını ve açık denizlerde planlanan faaliyetlerle ilgili çevresel etki değerlendirmesi yapılmasını içermektedir. Aynı zamanda, okyanuslarda gerçekleştirilen biyolojik keşiflerin bilim, teknoloji ve tıp alanlarında adil şekilde paylaşılmasını da kapsamaktadır.

Türkiye, uluslararası deniz hukukuna büyük önem atfetmekte olup, gelecek nesilleri de ilgilendiren çevresel konularda uluslararası çabaları desteklemeye ve katkıda bulunmaya devam edecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Fidan, Deniz Biyolojik Çeşitliliği Anlaşmasını İmzaladı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BBC TÜRK ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin