1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. İkinci El Araç Alım Satımında Devrim: Güvenli Ödeme Sistemi Hayata Geçiyor!

İkinci El Araç Alım Satımında Devrim: Güvenli Ödeme Sistemi Hayata Geçiyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güvenli Ödeme Sistemi, ikinci el araç alım satımı işlemlerini daha güvenli hale getirmek amacıyla hayata geçirilen bir uygulamadır. Bu sistem sayesinde nakit taşıma ve sahte para gibi riskler ortadan kaldırılarak alıcı ve satıcılar arasındaki ödeme sorunları da çözülmüş olacaktır. Sistemin denetimi Ticaret Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecektir.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Başkanı Aydın Erkoç, Güvenli Ödeme Sistemi’nin, özellikle internet dolandırıcılığı ve kapora hırsızlığı gibi sorunları önlemekte etkili olacağını ifade etmiştir. Bu sayede ikinci el araç alışverişlerinde daha güvenli bir ortamın sağlanması hedeflenmektedir.

Güvenli Ödeme Sistemi, ikinci el araç alım satımını güvenli hale getirmek amacıyla geliştirilen bir ödeme sistemidir. Sistemin kullanımı bugüne kadar oto galerilerde zorunlu iken, 27 Eylül itibariyle herkes için zorunlu hale gelecektir.

Uygulamada, öncelikle satıcı güvenli ödeme sürecini başlatacak ve alıcı notere gitmeden önce referans numarası ile parayı aracı kuruluşa yatıracaktır. Satışın onaylanmasının ardından, güvenli hesapta bekleyen para anında satıcının hesabına geçecektir.

Güvenli Ödeme Sistemi, nakit taşıma, sahte para ve ödemelerin yapılmaması gibi risklerin önlenmesi amacıyla uygulanmaktadır. Bu sayede ikinci el araç alım satımında yaşanan tüketici mağduriyetleri de önlenmiş olacaktır.

Uygulama, tüketicilerin ikinci el araç piyasasında daha güvenli bir ortamda alım satım yapmalarını sağlayacaktır. Ayrıca alıcı ve satıcı arasındaki ödeme problemlerini de çözerek, ihtilafların ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.

Güvenli Ödeme Sistemi’nin denetim ve işleyişi Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülecektir. Türkiye Noterler Birliği ile protokol imzalayan bankaların hepsi sisteme dahil edilecektir.

Her bir işlem için 105 lira ücret alınacak ve bu ücret, satıcıya aktarılacak araç satış bedelinden mahsup edilecektir. İşlem katılım payının 52,5 lirası Türkiye Noterler Birliği’ne ödenecektir.

Satış işleminden vazgeçilmesi durumunda, başvuru iptal edilebilecek ve alıcıya yatırılan tutar ilgili banka veya kuruluş tarafından iade edilecektir. Ancak satış kaydı sonrasında bilgilerde düzenleme yapılamayacak, yeni bir başvuru yapılması gerekecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İkinci El Araç Alım Satımında Devrim: Güvenli Ödeme Sistemi Hayata Geçiyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BBC TÜRK ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin