1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Erdoğan, Amerika’ya Çağrıda Bulundu: İhracat Engellerini Kaldırmalı

Erdoğan, Amerika’ya Çağrıda Bulundu: İhracat Engellerini Kaldırmalı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-ABD İş Konseyi tarafından düzenlenen 15. Türkiye Yatırım Konferansı’nda Amerikalı ve Türk iş insanlarıyla bir araya geldi. Konferansta yaptığı konuşmada, ekonomi ve ticaret konularının Amerika ile ilişkilerin en önemli boyutlarından birini oluşturduğunu belirtti. Erdoğan, Amerika’nın Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ikinci, en fazla ithalat yaptığı beşinci ülke olduğunu ifade etti ve ikili ticaret hacminin geçtiğimiz yıl 30 milyar doları aştığını dile getirdi. Türkiye’nin Amerika ile ticarette ulaşabileceği 100 milyar dolarlık ortak hedefe planlama ile ulaşabileceğine inandığını vurgulayan Erdoğan, demir çelik ve alüminyum sektöründeki gümrük vergileri, soruşturmalar ve CAATSA yaptırımları gibi tek taraflı uygulamaların terk edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin son 20 yılda sağladığı ekonomik büyümeden bahsederek ülkenin altyapıya 270 milyar dolardan fazla yatırım yaptığını, havalimanı sayısını iki katından fazla artırdıklarını ve ihracatlarını 20 kattan fazla artırdıklarını belirtti. Türkiye’nin savunma ve havacılık sanayisinde öncü konumda olduğunu ve dünyanın en büyük SİHA tedarikçisi olduğunu vurgulayan Erdoğan, ülkedeki yabancı sermayeli şirket sayısının da 6 binden 83 bine çıktığını ifade etti. Türkiye’nin kredi notunun son bir yılda 3 kuruluş tarafından artırıldığını da hatırlattı.

Erdoğan, savunma sanayi alanındaki işbirliği konusundaki kısıtlamalardan bahsederek F-16 modernizasyon projesiyle yeni bir sayfa açtıklarını ve bu alandaki ihracat engellerinin kalıcı şekilde kaldırılmasını beklediklerini belirtti. Türk savunma sanayisinin küresel tedarik zincirlerinde rakipsiz bir fırsat sunduğunu dile getiren Erdoğan, Türkiye’nin Amerika’daki pazarlara girişi konusunda destek beklediğini belirtti.

Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin küresel yatırım pastasındaki payını artırmayı hedeflediklerini söyleyerek yarı iletkenler, yeşil enerji, ileri imalat, sağlıklı yaşam, dijital teknolojiler gibi alanlara yatırımları çekmeyi planladıklarını ifade etti. Erdoğan, Türkiye’nin 2030 yılına kadar yüksek teknolojili yatırımların merkezi olmayı hedeflediklerini ve bu amaçla 30’un üzerinde başlıkta yatırım sağlayacaklarını belirtti. Ayrıca Amerika ile işbirliğinin enerji alanında da geliştiğini vurgulayarak bu alandaki işbirliğini uzun vadeli sözleşmelerle taçlandırmak istediklerini söyledi.

Erdoğan’ın konuşmasının ardından, Türk ve Amerikalı iş insanları arasında olası iş birlikleri ve yatırım fırsatları üzerine görüşmeler gerçekleştirildi. Türkiye-ABD ilişkilerinin ekonomi ve ticaret alanında daha da güçlenmesi ve karşılıklı faydalar doğuracak yeni yatırımların hayata geçirilmesi umuduyla konferans sona erdi.

Erdoğan, Amerika’ya Çağrıda Bulundu: İhracat Engellerini Kaldırmalı yazısı ilk önce İa Haber üzerinde ortaya çıktı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Erdoğan, Amerika’ya Çağrıda Bulundu: İhracat Engellerini Kaldırmalı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BBC TÜRK ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin