1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Türkiye’nin İlk Yüzer Doğal Gaz Platformu Skandalı! Platform Üçüncü Tarafa Satıldı ve Brezilya’da Patlama Yaşandı!

Türkiye’nin İlk Yüzer Doğal Gaz Platformu Skandalı! Platform Üçüncü Tarafa Satıldı ve Brezilya’da Patlama Yaşandı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karadeniz açıklarında bulunan yerli ve milli doğal gaz sahasında yaşanan hurda platform skandalı gündeme bomba gibi düştü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC gezisinden dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Sakarya Gaz Sahası’nda kullanılacak yüzer gaz işletme platformunun satın alındığını duyurdu. Platformun 300 metre boyunda ve 58 metre genişliğinde olduğunu belirten Erdoğan, 5 milyon hane halkına yetecek doğal gaz üretme kapasitesine sahip olduğunu vurguladı. Platform, 20 Eylül tarihinde Çanakkale’ye geldi ve Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, platformun Türkiye’nin doğal gaz üretimini ikiye katlayacağını ifade etti.

Ancak, platformun kimden, nereden ve ne kadara alındığı gibi önemli detaylar gizli tutulmaya çalışıldı. Norveç ve Singapur merkezli BW Offshore firmasının yaptığı açıklamaya göre, platform 125 milyon dolara bir üçüncü tarafa satıldı. Alıcı firma ismi açıklanmazken, 5 yıl boyunca platformun mühendislik, tedarik, inşaat, devreye alma, işletme ve bakım hizmetlerinin sağlanacağı belirtildi. Platform için harcanacak toplam maliyet ise henüz net olarak belirtilmedi.

Türkiye’nin ilk yüzer doğal gaz platformu Brezilya’da 2015 yılında büyük bir patlama yaşadı. 74 işçiden 9’u hayatını kaybederken, 26’sı yaralandı. Patlamanın platform üzerinde ciddi hasara neden olduğu ve geminin bazı bölümlerinde yapısal zararlar oluştuğu belirtildi. BW Offshore, platformu Singapur’da tamir ettikten sonra Türkiye’ye satışa çıkardı. Ancak platformun boyu patlama sonrası yapılan onarım sürecinde 23.55 metre kısaltılarak 298.45 metreye düşürüldü.

Geçmişte yaşanan bu tür olaylara rağmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçime bir ay kala Karadeniz gazının Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi’nde devreye alındığını ve halka müjde verildiğini açıkladı. 710 milyar metreküplük keşif sonucunda evlerde kullanılacak doğal gazın bir yıl boyunca ücretsiz olacağını duyuran Erdoğan, aylık ortalama 25 metreküplük tüketimin faturalardan düşürüleceğini belirtti.

Bu skandal, Türkiye’nin enerji sektöründe yaşanan sorunları ve belirsizlikleri bir kez daha ortaya çıkarmış durumda. Gelişmelerin nasıl ilerleyeceği ve platformun Türkiye’nin enerji ihtiyacına nasıl bir katkı sağlayacağı merakla bekleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’nin İlk Yüzer Doğal Gaz Platformu Skandalı! Platform Üçüncü Tarafa Satıldı ve Brezilya’da Patlama Yaşandı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BBC TÜRK ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin