1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Diyet Uzmanından Uyarı: Şok Diyetler Sağlıksız!

Diyet Uzmanından Uyarı: Şok Diyetler Sağlıksız!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Diyetisyenler Derneği Başkanı Doç. Dr. Ayhan Dağ, şok diyet ya da mucize diyet uygulamalarının sağlıklı bir vücut ağırlığı yönetiminde yeri olmadığını vurgulayarak, hızlı bir şekilde kaybedilen vücut ağırlığının, daha kısa bir sürede ve daha fazlasıyla geri alındığı bilimsel çalışmalarla gösterilmektedir. Yanlış diyet uygulamalarının ani kalp krizinden, tansiyon düşmesine ve insülin direncine, konsantrasyon bozukluğundan, yorgunluk ve depresyon riskine kadar birçok sağlık sorununa neden olabileceği unutulmamalıdır. Sabırlı olmak, aceleci olmamak, yavaş yavaş kalıcı sonuçlar elde etmek temel kuraldır.

Diyette yanlış bilinen ezberler arasında “Ekmeğin kaldırılması, aç kalmak, tek besin içeren diyetler kullanmak, popüler diyetlere yönelmek, laktasif/diüretik kullanımı” sıralanmaktadır.

İç Hastalıkları Uzmanı Ergün Koçer, diyet yapanların hızla zayıflamak için yağı öğünlerinden çıkarma eğiliminde olduğuna dikkat çekti. Koçer, sık görülen yağsız diyetlerin sonuçlarının önce saç, cilt ve tırnaklarda görünüm bozukluklarıyla ortaya çıktığını, sonra daha büyük sorunlara sebep olabileceğini belirtti. Kalp rahatsızlıkları gibi akla gelen yaygın sorunların dışında, ağır diyetlerin kadın metabolizmasına zararlarına işaret eden Koçer, kadınların ağır diyet ve sporla bünyelerindeki yağ oranını tükenmeye yakın hale getirdiklerinde, hormon metabolizmasının en önemli merkezlerinden olan yağ dokuda oluşan aksamaların sonucu olarak hamile kalmakta zorlandıkları görülmektedir.

Uzman serbest diyetisyenlerin online ortamda danışmanlık hizmeti sundukları HiDoctor platformuna göre, yapılan araştırmalar, diyet yapanların sadece yarısının uzman önerilerini dikkate aldığını, diğerlerinin internette yaygın olarak paylaşılan diyet programlarını kullandığını ortaya koymuştur.

Ana Boot Camp diyeti, Pamuk Yumağı diyeti, Hollywood diyeti ve Dukan diyeti gibi ölümüne diyetler, sağlık açısından ciddi riskler taşıyan uygulamalar olarak bilinmektedir. Bu diyetlerin uzun süreli yapılmaması ve uzman rehberliğinde sağlıklı beslenme alışkanlıklarının edinilmesi önem taşımaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Diyet Uzmanından Uyarı: Şok Diyetler Sağlıksız!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BBC TÜRK ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin