1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Vergi Cezalarında İndirimden Yararlanmak İçin Yapılması Gerekenler!

Vergi Cezalarında İndirimden Yararlanmak İçin Yapılması Gerekenler!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son yıllarda vergi tahsilatlarının azalması nedeniyle birçok kez yapılandırma çıkarılması ardından bu kez vergi cezası kesilen vatandaşlara yönelik düzenlemeler yapıldı. Vergi cezalarında indirimden yararlanılabilmesi için Gelir İdaresi Başkanlığı bilgilendirme broşürü hazırladı.

Vergi ziyanı, usulsüzlük, özel usulsüzlük cezalarının yarısı (%50) indirilir. 2024 yılında 23 bin Türk lirasını aşmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları için cezalarda indirim oranı yüzde 50 artırımlı olarak uygulanacak. Buna göre, 23 bin Türk lirasını aşmayan cezalar için indirim oranı yüzde 75 olarak uygulanacak.

İndirim uygulamasının kapsamına vergi ziyaı cezası, usulsüzlük cezası, özel usulsüzlük cezası (Vergi Usul Kanununun 153/A maddesinin üçüncü ve müteakip fıkraları uyarınca istenilen teminatın süresinde verilmemesi veya tamamlanmaması nedeniyle kesilen cezalar) girmektedir. Cezalarda indirim uygulamasından mükellef veya vergi sorumlusu olan ceza muhatapları yararlanabilir.

Cezalarda indirim uygulamasından yararlanabilmek için ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde ilgili vergi dairesine başvurulması, ilgili vergi veya vergi farkının ve indirimden kalan cezaların süresinde veya belirtilen teminat gösterilerek vadesinin bitmesinden itibaren 3 ay içinde ödenmesi gerekmektedir. Ayrıca, ihbarnamenin dava konusu yapılmamış olması da şart koşulmaktadır.

Mükellef veya vergi sorumlusu cezalarda indirim talebini ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde bağlı bulundukları vergi dairesine veya Dijital Vergi Dairesi üzerinden elektronik olarak yapabilmektedir. Elektronik başvurular için Dijital Vergi Dairesine veya GİB Mobil uygulamasına giriş yaparak talepte bulunulabilir.

Vergi/ceza ihbarnamesinin tebliği üzerine dava açılmasına rağmen, cezalarda indirimden yararlanmak için belirlenen süre dolmadan ve vergi mahkemesi karar verilmeden önce vergi davasından vazgeçilmesi halinde, cezalarda indirimden yararlanılması mümkün olacak. Mükellef veya vergi sorumlusu, ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 30 günlük başvuru süresi geçmeden; cezalarda indirim talebinden vazgeçerek dava açabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Vergi Cezalarında İndirimden Yararlanmak İçin Yapılması Gerekenler!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BBC TÜRK ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin