1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Euro Bölgesi’nde Enflasyon Geriliyor! Ağustos Ayı Verileri Açıklandı

Euro Bölgesi’nde Enflasyon Geriliyor! Ağustos Ayı Verileri Açıklandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Euro Bölgesi’nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ağustos ayında yıllık bazda yüzde 2,2’ye gerileyerek Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından açıklanan verilere göre Temmuz ayından düşüş yaşadı. Euro Bölgesi’nde temmuzda yüzde 2,6 olan yıllık enflasyon ağustosta yüzde 2,2’ye indi. Aylık bazda TÜFE ise yüzde 0,1 artış kaydetti. Piyasa beklentileri, ağustosta Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyonun yüzde 2,2, aylık enflasyonun ise yüzde 0,2 olması yönündeydi.

Euro Bölgesi’nde çekirdek enflasyon ise ağustosta yıllık yüzde 2,8, aylık yüzde 0,3 seviyesinde ölçüldü. AB’de ise temmuzda yüzde 2,8 olan yıllık enflasyon, ağustosta yüzde 2,4’e gerileyerek düşüş yaşadı. AB’de TÜFE ağustosta aylık bazda yüzde 0,1 olarak tespit edildi.

Euro Bölgesi’nde enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında, hizmetlerde yıllık enflasyon yüzde 1,88 ile en yüksek seviyede gerçekleşti. Hizmetleri, yüzde 0,46 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri, yüzde 0,11 ile enerji dışı sanayi ürünleri ve yüzde eksi 0,29 ile enerji ürünleri izledi. AB uyumlu verilere göre ağustosta en yüksek yıllık enflasyon gerçekleşen ülkeler ise yüzde 5,3 ile Romanya, yüzde 4,3 ile Belçika ve yüzde 4 ile Polonya oldu. Ağustos ayında İtalya’da yıllık enflasyon yüzde 1,2, Almanya’da yüzde 2, Fransa’da yüzde 2,2 ve İspanya’da yüzde 2,4 olarak kaydedildi.

Avrupa’nın en önemli ekonomik göstergelerinden biri olan enflasyon verileri, ülkelerin ekonomik durumu ve tüketici harcamaları üzerinde büyük etkiye sahip olabilmektedir. Euro Bölgesi ve AB genelinde yaşanan enflasyon düşüşü, merkez bankalarının para politikalarını belirlerken ve ekonomi üzerindeki etkileri değerlendirirken önemli bir gösterge olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaşanan enflasyon trendleri, bölgedeki fiyat istikrarı ve ekonomik büyüme üzerinde derinlemesine analiz edilerek geleceğe yönelik tahminlerde bulunulmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Euro Bölgesi’nde Enflasyon Geriliyor! Ağustos Ayı Verileri Açıklandı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BBC TÜRK ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin