1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. CHP’li Ağbaba kavun tarlasından duyurdu: Malatya tarımı çökmüş durumda

CHP’li Ağbaba kavun tarlasından duyurdu: Malatya tarımı çökmüş durumda

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Malatya’nın sulu ve susuz kavunuyla meşhur olan Arguvan ilçesinde çiftçi bu yıl emeklerinin karşılığını alamadı. İlçede uzun süredir çiftçilik yapan Atemer Çamur’un  bu yıl kavun ve karpuzu tarlada kaldı. Çiftçi Çamur, geçen yıl 7 buçuk TL’ye sattığı kavunu bu yıl 2 buçuk TL’ye veremediğini kaydetti.

“KAVUN 2 BUÇUK LİRAYA ALICI BULMUYOR”

Kavun tarlasında üretici Atemer Çamur ile açıklamalarda bulunan ve Arguvan’da üretimin bitme noktasına geldiğine dikkat çeken CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Arguvan en çok kavun üretildiği ilçemiz birçok köy sonbaharda gelirini, geleceğini kavuna bağlamış durumda. Her yıl sulu ve susuz kavun ekilen bir bölgemiz Arguvan. Geçen yıl 7 buçuk liraya alıcı bulan kavun maalesef şuanda 2 buçuk 3 liraya alıcı bulmuyor. Geçen sene mazot 18-28 TL arasındayken bu sene 45 lira, işçilik 450 lirayken bu sene en az bin TL. Sulama suyu ve gübresi aynı şekilde artmış durumda. Gübre 2 buçuk kat, ilaç 3 kat artmış ama kavunun fiyatı yarıdan daha fazla düşmüş durumda. Geçen sene  7 buçuk liraya alıcı bulan kavun bu sene 2 buçuk 3 liraya tarlada kalacak” diye konuştu.

“MALATYA TARIMI ÇÖKMÜŞ DURUMDA”

‘Çiftçilerimize hükümete sesini duyurmaya çalışıyor’ diyen şu ifadeleri kullandı;

“Eğer destek verilmezse girdi fiyatları bu sene böyle giderse gelecek yıl Arguvan’da kavun ekecek çiftçi bulamayacağız. Toprak Mahsulleri ofisi buğdaya 9.25 lira taban fiyatı açıkladı şuanda piyasada 6-6.50 liraya buğday satılıyor, arpada aynı şekilde 6-6.50 liraya satılıyor. Malatya tarımı çökmüş durumda kayısı, kavun, arpası, buğdayı, domatesi de aynı şekilde. Çiftçimizin domateste ekiyor ondan da gelir elde edemiyor. Gelecek yıl böyle devam ederse Malatya’da da Türkiye’de de kimse ekmeyecek, biçmeyecek.”

“BATAKTAYIZ”

Üretici Atemur Çamur ise, “Geçen yıl 400 liraya çalıştırdığım işçi bu yıl bin TL. Çekirdeğinden tut damlama hortumuna mazotuna kadar her şey üçe katlanmasına rağmen geçen yıl 7 buçuk liraya kavun sattık bu yıl 2 buçuk liraya alıyorlar 3 liraya alıcı bulamıyoruz. 2 buçuk lirada bizim masrafımızın yüzde 30’unu bile çıkaramazsın. Bataktayız,  tarlada kalacak bunlar süreceğiz yapacak bir şey yok” ifadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
CHP’li Ağbaba kavun tarlasından duyurdu: Malatya tarımı çökmüş durumda
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BBC TÜRK ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin