1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. TÜRKİYE’DE ÇALIŞMA SAATLERİ REHİN ALINIYOR: İŞ KANUNU’NA GÖRE DETAYLAR!

TÜRKİYE’DE ÇALIŞMA SAATLERİ REHİN ALINIYOR: İŞ KANUNU’NA GÖRE DETAYLAR!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye, dünyanın en uzun çalışma saatlerine sahip ülkeleri arasında yer almaktadır. Çalışanların yaklaşık üçte biri haftada 50 saatten fazla mesai yapmaktadır. Anayasa ve İş Kanunu’nda belirlenen işçi hakları, hafta tatili ve yıllık ücretli izin gibi konuları kapsamaktadır. İş Kanunu’na göre haftalık azami çalışma süresi 45 saat olarak belirlenmiştir. Bu süre, haftanın iş günlerine eşit şekilde dağıtılır. Haftalık 45 saati aşan süreler ise fazla mesai olarak kabul edilmektedir.

Çalışma süresi, işçinin fiilen çalıştığı zamanı ifade ederken, ara dinlenme süreleri bu hesaba dahil edilmez. Günlük çalışma süresi içinde verilen ara dinlenme süreleri kanunla belirlenmiştir. Ara dinlenme süreleri asgari olup, kesintisiz olarak verilmesi gerekmektedir. İşçilerin ara dinlenme süreleri boyunca tamamen serbest olup, işverenin çalıştırması durumunda ek ücret ödenmesi gerekmektedir.

Kanuna göre günlük çalışma süresi en fazla 11 saat olabilir. Yargıtay kararlarına göre, günlük 7,5 saatten 11 saate kadar çalışan işçilere 1 saat ara dinlenmesi yeterli görülürken, 11 saati aşan çalışmalarda en az 1,5 saatlik ara dinlenmesi sağlanmalıdır. Ara dinlenme süreleri toplu şekilde veya sırayla kullanılabilir ancak işe geç başlama veya erken bitirme şeklinde uygulanamaz.

İşverenlerin işçilere her 7 günlük dönem içinde kesintisiz en az 24 saat hafta tatili yaptırması gerekmektedir. Haftalık 45 saatlik çalışma süresi 6 günde tamamlanan işyerlerinde hafta tatili 1 gün, 5 günde tamamlanan işyerlerinde ise 2 gündür. İşçiler hafta tatili hakkını kazanabilmek için, tatilden önceki 6 gün boyunca çalışmış olmaları gerekmektedir. Hafta tatili sırasında çalıştırılan işçiye yüzde 50 zamlı bir ücret ödenmesi gerekmektedir.

Hafta tatilinde çalıştırılma durumu işçinin onayına bağlıdır. İşçi, hafta tatilinde çalıştırıldığı halde fazla mesai ücretini alamazsa, bu durumu ispatlamak için yazılı delil ya da tanıklarla kanıtlayabilir. İşveren ise hafta tatilinde çalıştırdığı işçiye izin verdiğini ya da ücret ödediğini yazılı belgelerle kanıtlayabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TÜRKİYE’DE ÇALIŞMA SAATLERİ REHİN ALINIYOR: İŞ KANUNU’NA GÖRE DETAYLAR!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BBC TÜRK ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin