1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Gurbetçi Yağbasan: “Almanya’dan Köye Dönüş Hikayesi”

Gurbetçi Yağbasan: “Almanya’dan Köye Dönüş Hikayesi”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaklaşık yarım yüzyıl önce, tahta valizleriyle Almanya’ya göç edenlerden biri olan Oruç Yağbasan, Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesi Doğanlıkarahasan Mahallesi’nden yola çıkanlardan biriydi. 24 yaşında olan Yağbasan, 1975 yılında köyünden ayrılarak Almanya’ya giderek hem Alman hem de Türk vatandaşı olarak 49 yıldır Almanya’da yaşamını sürdürdü.

Doğanlıkarahasan Mahallesi’nde depremin acılarını ve geçmişe dair hatıralarıyla mücadele eden Yağbasan, konteynerde hayatta kalmaya çalışıyor. Ailesinin ve çocuklarının hala Almanya’da olduğunu belirten Yağbasan, 6 Şubat depremleri sonrasında köyüne geri döndü.

Yağbasan, konteynerin önüne diktiği çiçeklerle ve kahvehanede vakit geçirerek günlerini geçiriyor. Kendi tarihi köklerinden kopmadan, depremin yıkımına rağmen köyüne geri döndüklerini ve evlerini yeniden inşa etmeye çalıştıklarını söylüyor. Konteynerde yaşamaya devam ettiklerini ancak temennilerinin evlerine taşınmak olduğunu belirtiyor.

Köyünde güzel günler geçirdiğini ve arkadaşlarıyla vakit geçirdiğini ifade eden Yağbasan, köylerindeki yaşamın onları üzdüğünü ancak yurt dışında yaşayan biri olarak köylerini unutmadıklarını belirtiyor. Maddi yardımlar yapmaya başladıklarını ve devletten ziyade vatandaşların da yardımlaşmasının önemli olduğunu vurguluyor. Yurdumuzdan kopmak istemediklerini belirten Yağbasan, ülkelerinin güzel bir yer olduğunu ve doğal ortamının kendisini canlandırdığını dile getiriyor. Hastalıklarının azaldığını ve daha huzurlu hissettiğini, köydeki aktivitelerin yaşamını güzelleştirdiğini söylüyor.

Gurbetçi Yağbasan: “Almanya’dan Köye Dönüş Hikayesi” yazısı ilk önce İa Haber üzerinde ortaya çıktı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Gurbetçi Yağbasan: “Almanya’dan Köye Dönüş Hikayesi”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BBC TÜRK ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin