1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. İsrail, Hamas Lideri Heniyye’nin Ölümünden Sorumlu Olduğunu Beyaz Saray’a İletti!

İsrail, Hamas Lideri Heniyye’nin Ölümünden Sorumlu Olduğunu Beyaz Saray’a İletti!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran’da gerçekleşen suikast sonucu Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin ölümüyle ilgili olarak İsrail’in sorumluluğunu Beyaz Saray’a ilettiği iddia edildi. Suikast sonrasında saldırıyı gerçekleştiren kurum hakkında birçok iddia ortaya atıldı. Yeni Hamas lideri Yahya Sinvar’ın atanmasının ardından İsrail Dışişleri Bakanı Yısrael Katz’ın Sinvar’a tehditler savurduğu belirtildi. Heniyye’nin ölümünden sonra İsrail’in suikasttan sorumlu olduğunu Beyaz Saray’a ilettiği iddia edildi. ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post’ta da bu konuya ilişkin bir haber yayımlandı.

Washington Post’un haberine göre, Hamas lideri Heniyye’nin suikasta uğramasının ardından İsrail’in, suikastın sorumluluğunu Beyaz Saray’a ilettiği belirtildi. Gazete, Beyaz Saray yetkililerinin Heniyye’nin suikasta uğramasını “Gazze’de ateşkes sağlamaya yönelik arayışlarında bir geri adım olarak gördükleri” ifade edildi. ABD ile İsrail arasındaki gerilimin arttığı ve Beyaz Saray yetkililerinin suikastı şaşkınlık ve öfkeyle karşıladığı aktarıldı. Bazı ABD’li yetkililerin, İsrail’in eylemlerini kontrol altına almaya çalışmak için askeri yardımı sınırlandırmak ya da şartlandırmak için bir baskı uygulamaya istekli olmadığına dair bir işaret olmadığı yorumunda bulunduğu belirtildi.

İsrail’in Hamas liderini öldürmesi, Biden yönetiminin tepkisini çekti. Özellikle de İsrail’in ABD’ye haber vermeden Hizbullah ve İranlı komutanlara düzenlediği saldırılar, hem Biden’ı hem de bazı yetkilileri öfkelendirdiği ifade edildi. İsrail’in bu saldırıları, ABD ile İsrail arasındaki ilişkilerde gerilime yol açtı. Bazı ABD’li yetkililer, İsrail’in bu tür eylemleri sürdürmesinin, Biden yönetimini olumsuz etkilediğini ve ortak stratejik hedeflere zarar verdiğini düşünüyor. Suikast sonrasında Beyaz Saray’dan yapılan açıklamalarda ise konuya ilişkin şaşkınlık ve öfke belirtildi. Heniyye’nin suikasta uğramasının ardından İsrail’in sorumluluğunu üstlendiği iddialarına karşın Tel Aviv’den henüz bir açıklama gelmedi.

Sonuç olarak, İsrail’in Hamas lideri Heniyye’nin suikaste uğramasıyla ilgili Beyaz Saray’a sorumluluğu üstlendiği iddiaları, ABD ve İsrail arasındaki gerilimi artırdı. ABD’li yetkililer, İsrail’in bu tür eylemlerinin Biden yönetimini rahatsız ettiğini ve ilişkileri olumsuz etkilediğini belirtiyor. İsrail’in Hizbullah ve İranlı komutanlara yönelik saldırılarının ABD’yi öfkelendirdiği ve ortak stratejik hedeflere zarar verdiği yönünde değerlendirmeler yapılıyor. Bu gelişmeler, İsrail ve ABD arasındaki ilişkiler açısından önemli bir dönemeç oluşturuyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İsrail, Hamas Lideri Heniyye’nin Ölümünden Sorumlu Olduğunu Beyaz Saray’a İletti!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BBC TÜRK ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin