1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Elektriğe ‘Gizli Zam’ Şoku! – Prof. Dr. Şenol Babuşcu Açıkladı

Elektriğe ‘Gizli Zam’ Şoku! – Prof. Dr. Şenol Babuşcu Açıkladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), “Son Kaynak Tedarik Tarifesi” limitlerini değiştirdi. Bu değişiklikler, elektrik tüketimini belirli bir limitin üzerinde olan aboneleri etkileyecek. Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, bu değişiklikler sonucunda elektriğe ‘gizli zam’ yapıldığını iddia etti. Babuşcu, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda yıllık 5 bin kw tüketimi olan konutlar ve ticarethanelerin sübvansiyonlu elektrik kullanamayacağını belirtti. Bu durumda, bu gruba giren abonelerin faturalarının mevcut duruma göre katlanarak yaklaşık 500 TL civarına çıkacağı öne sürüldü.

EPDK’nın aldığı karar doğrultusunda konut aboneleri için geçerli limitler, 1 Ocak 2025 itibariyle yıllık 5 bin kilovatsaate indirildi. Bu nedenle, yaklaşık 45 milyon konut elektrik abonesinin yaklaşık %20’sini etkileyecek olan bu değişiklik, abonelerin elektrik faturalarının artmasına neden olabilir. Babuşcu, bu durumu “gizli zam” olarak nitelendirerek vatandaşların maliyetlerinin artacağı uyarısında bulundu.

EPDK’nın bu kararının ardından elektriğe yapılacak ödemelerin artması bekleniyor. Yıllık 5 bin kw üzerinde elektrik tüketen abonelerin sübvansiyonlu elektrik kullanamayacak olması, faturalarını doğrudan tedarikçilerden satın almalarını gerektirecek. Bu durumun abonelerin maliyetlerine yansıyarak faturalarının iki katına çıkabileceği öngörülüyor. Bu durumun yaklaşık 10 milyon konut abonesini etkileyeceği belirtiliyor.

Prof. Dr. Şenol Babuşcu’nun EPDK’nın kararını eleştirdiği sosyal medya paylaşımı, elektrik faturalarının artabileceği endişesini gündeme taşıdı. Elektrik tüketim sınırlarının belirlenmesi ve sübvansiyonlu elektriğin kısıtlanmasıyla beraber abonelerin maliyetlerinde artış olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu değişikliklerden etkilenecek olan abonelerin, faturalarında meydana gelebilecek artışlara karşı bilinçli olmaları önem arz etmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Elektriğe ‘Gizli Zam’ Şoku! – Prof. Dr. Şenol Babuşcu Açıkladı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BBC TÜRK ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin