1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Patara Antik Kenti’nde Inekler Ahşap Yolları Çökertiyor

Patara Antik Kenti’nde Inekler Ahşap Yolları Çökertiyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunan tarihi Patara Antik Kenti, Likya Birliği’nin başkenti olarak bilinir ve 6 bin yıl öncesine kadar uzanan bir tarihe sahiptir. Kentte yapılan kazılar ve restorasyon çalışmaları, Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fahri Işık ve Prof. Dr. Havva İşkan Işık tarafından 35 yıl önce başlatılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda tiyatro, meclis binası, deniz feneri, Roma zafer takı, hamam, tapınak, ana cadde, liman ve tahıl ambarı gibi birçok tarihi eser gün yüzüne çıkarılmıştır.

Özellikle 2020 yılında ‘Patara Yılı’ ilan edilmesinden sonra, Patara Antik Kenti büyük bir restorasyon çalışmasından geçmiştir. Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan ‘Patara Örenyeri Antik Kent ve Tiyatro Yapısı Acil Müdahale ve Çevre Düzenleme İşi’ kapsamında, yaklaşık 12 milyon TL harcanarak ahşap kompozit zemin kaplamalarıyla yürüyüş yolları düzenlenmiştir.

Ancak, antik kentte bulunan ahşap yürüyüş yolları inekler ve koyunlar tarafından sürekli zarar görmektedir. Bu durum, yolların çökmesine ve kırılmasına neden olmaktadır. Demre Müze Müdürlüğü tarafından yapılan incelemelerde, Gelemiş Mahallesi halkına ait hayvanların bu hasarlara sebep olduğu belirlenmiştir. Kent görevlileri, yürüyüş yollarının kenarındaki ışıklandırmaların da inekler tarafından zarar gördüğünü dile getirmiştir.

Ahşap yürüyüş yollarındaki kırılmaların tehlikeli boyutlara ulaştığı ve ziyaretçiler için risk oluşturduğu gerekçesiyle, Demre Müze Müdürlüğü özel mülkiyetlerin kamulaştırılması için çalışmalar başlatmıştır. Patara Antik Kenti içerisinde bulunan özel mülkiyetlerin kamulaştırılması talebi, benzer şikayetlerin daha önce de yapıldığı ancak sonuç alınamadığı belirtilerek CİMER’e iletilmiştir.

Demre Müze Müdürü Nilüfer Sezgin, yürüyüş yollarındaki çökme ve kırılmaların hayvan etkisi ve uygulama hatalarından kaynaklandığını belirtmiş ve bu sorunun giderilmesi için revize bir planın uygulanacağını açıklamıştır. Sezgin ayrıca, Patara’daki özel mülkiyetlerin kamulaştırılma sürecinin hızlandırıldığını ve yakın zamanda tamamlanacağını ifade etmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Patara Antik Kenti’nde Inekler Ahşap Yolları Çökertiyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BBC TÜRK ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin