1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten Türkiye Ekonomisi Değerlendirmesi: Dikkat Çekici İfadeler!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten Türkiye Ekonomisi Değerlendirmesi: Dikkat Çekici İfadeler!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazine ve Maliye Bakanı olan Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen bir toplantıda Türkiye ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kendisine asgari ücretle ilgili bir soru sorulduğunda Şimşek, asgari ücretin sendikaların, işverenlerin ve hükümetin müzakereleri sonucunda belirlendiğini ve henüz herhangi bir yorum yapmasının uygun olmadığını ifade etti. Şimşek, rekabet gücünün korunması konusunda tarafların hassas olacaklarına emin olduğunu belirtti. Bu nedenle, herhangi bir rakam hakkında konuşmanın süreci önceden yorumlamak anlamına geleceğini söyledi.

Şimşek, Türkiye ekonomisinde kaydedilen ilerlemelere işaret ederek, son 12 ay içerisinde birçok alanda büyük başarılar elde ettiklerini ve bazı hedeflerin ötesine geçtiklerini dile getirdi. Fiyat istikrarını sağlamanın bir numaralı öncelikleri olduğunu belirten Şimşek, bunun zaman alabileceğini açıkladı. Ayrıca, mali disiplini yeniden oluşturmanın ikinci öncelikleri olduğunu vurgulayan Şimşek, cari açığı daraltarak daha sürdürülebilir bir dış dengenin sağlanması ve yapısal reformların hayata geçirilmesinin de önemli öncelikler olduğunu ifade etti.

Türkiye’deki cari açıktaki daralmanın zorlu coğrafyada gerçekleşmesine rağmen başarıldığını belirten Şimşek, bu başarının sürdürülebilmesi için yapısal dönüşümün gerekliliğine dikkat çekti. Rezervlerin yeniden inşa edilmesine de değinen Şimşek, bu durumun Türk şirketlerinin ve hane halkının Türk lirasına olan artan güveniyle ilişkili olduğunu belirtti.

Vergi tabanının genişletildiğini ve deprem dışı harcamaların güçlü bir kontrol altında olduğunu dile getiren Şimşek, gelecek yıl cari açığın GSYH’ye oranını %3 civarına düşürmeyi hedeflediklerini açıkladı. Enflasyonun düşürülmesini istediklerini belirten Şimşek, merkez bankasının enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmesine yardımcı olmak istediklerini söyledi. Ayrıca, reformlar için mali alan yaratmayı hedeflediklerini ifade eden Şimşek, dijital, yeşil ve sanayide dönüşüm gibi reformların kaynak gerektirdiğini belirtti.

Dış ve iç şoklara karşı tamponlar oluşturmayı amaçladıklarını söyleyen Şimşek, gelecek yılın bir dönüm noktası olacağını ifade etti. Maliye politikasının enflasyonu düşürme konusunda daha etkili olacağını ve önemli bir negatif mali itkinin gerçekleşeceğini belirtti. Şimşek, reformların maliyetine işaret ederek, bu reformların kaynak gerektirdiğine dikkat çekti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten Türkiye Ekonomisi Değerlendirmesi: Dikkat Çekici İfadeler!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BBC TÜRK ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin