1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Tüketici Koruma Kanunu Değişti! – İa Haber

Tüketici Koruma Kanunu Değişti! – İa Haber

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri düzenlenmiş ve görüşmelerin sonunda teklif kabul edilerek yasalaşmıştır.

Teklifle, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamındaki kredi veren ile tüketiciler arasındaki sözleşmelerin elektronik haberleşme cihazı üzerinden gerçekleştirilmesi sağlanacaktır. Tüketici kredisi sözleşmelerinin mesafeli yolla uzaktan iletişim araçlarıyla kurulabilmesi ve sözleşmeye bağlı diğer işlemlerin de kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla elektronik ortamda uzaktan yapılabilmesi amacıyla düzenleme yapılmıştır.

Doğrudan satış sistemleri, doğrudan satış şirketi tarafından oluşturulan ve iş sözleşmesi ile istihdam edilmeyen, bağımsız temsilci, distribütör, danışman ve benzeri isimlerle komisyon, prim, teşvik ve ödül gibi menfaatler karşılığında faaliyet gösteren doğrudan satıcıların tüketicilere mal veya hizmet pazarladığı bir satış sistemidir. Doğrudan satış şirketi, sermaye şirketi olması zorunluluğuna tabi olacaktır.

Doğrudan satış sistemi, elde edilecek kazancın ağırlıklı olarak sisteme yeni doğrudan satıcılar kazandırılması ve mal veya hizmetin tüketicilere satışını esas alması gerekmektedir. Vatandaşlar, doğrudan satış sisteminde 30 günlük cayma hakkına sahip olacaklardır. Ayrıca, herhangi bir bedel veya borç altına sokan belge alınamayacak ve haksız ticari uygulamalara aykırı hareket edenlere idari para cezası uygulanacaktır.

2024 yılına ilişkin lisans ücretinin hesaplanmasında, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcının pazar yerleri üzerinden yurt dışına yapılan satışlar ile yatırım teşvik belgesi alınarak gerçekleştirilen yatırım harcamalarının 4 katının, 2025 yılına ilişkin lisans ücretinin hesaplanmasında ise söz konusu satış ve harcamaların 3 katının net işlem hacminden indirilmesi öngörülmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Tüketici Koruma Kanunu Değişti! – İa Haber
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BBC TÜRK ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin