1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Van Gölü’nün Tuzlu ve Sodalı Suyundan Üretilen Sıvı Sabun Şimdi Üretimde!

Van Gölü’nün Tuzlu ve Sodalı Suyundan Üretilen Sıvı Sabun Şimdi Üretimde!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Gölü’nün tuzlu ve sodalı suyunun kullanılarak sıvı sabun üretimi yapılan çalışmalar, Bitlis Eren Üniversitesi’nin girişimleriyle hayata geçirildi. Van Gölü’nün sodalı suyu, özellikle sıvı deterjan üretiminde kullanılmak üzere saflaştırılması gereken bir kaynak olması sebebiyle ekonomik bir öneme sahip. Üretim sürecinde Van Gölü suyu üniversite yerleşkesine taşınarak bir gün bekletildikten sonra BEÜ Sabun Üretim Atölyesi’nde karışımlar ve işlemlerden geçirilerek sıvı sabun üretimi gerçekleştiriliyor. Rektör Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, bu yıl ‘Beren’ markası altında Van Gölü suyundan üretilen katı ve sıvı ürünler için patent alındığını belirterek sıvı sabun imalatında seri üretime geçtiklerini ve diğer ürünler üzerinde de çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Proje Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Erhan Onat ise Van Gölü suyunun kozmetik maddelerin üretiminde eşsiz bir kaynak olduğunu vurgulayarak, dokunmatik malzemelerin üretiminde aranan tüm özellikleri Van Gölü suyunda doğal olarak bulunduğunu dile getirdi. Bu durumun önemli olduğu noktaların başında ek maliyet gerektirmemesi ve doğal bir kaynak olması geldiğini belirten Onat, kimyasal kullanımını azaltarak temizlik ve kozmetik malzemelerin üretiminde doğal olan Van Gölü suyundan faydalanmanın önemine dikkat çekti.

Van Gölü’nün doğal olarak içerdiği kozmetik maddelerle sıvı sabun üretimi gerçekleştirilirken, bu projeyle hem ekonomik anlamda değerlendirme yapılmış hem de doğal kaynakların korunması için çözüm arayışına gidilmiştir. Bitlis Eren Üniversitesi’nin yürüttüğü bu çalışmalarla Van Gölü suyunun değerlendirilmesi ve kullanılması, sadece sabun üretimi alanında değil, diğer temizlik ve kozmetik malzemelerin üretiminde de yeni bir bakış açısı sunmaktadır. Van Gölü’nün ekonomik ve çevresel değerinin korunmasına destek olan bu tür projelerin artması, doğal kaynakların sürdürülebilir şekilde kullanılmasına olanak sağlayacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van Gölü’nün Tuzlu ve Sodalı Suyundan Üretilen Sıvı Sabun Şimdi Üretimde!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BBC TÜRK ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin