1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Aziz Nikolaos’un Kilisesinde Büyük Keşif!

Aziz Nikolaos’un Kilisesinde Büyük Keşif!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aziz Nikolaos, tüm dünyanın ‘Noel Baba’ olarak tanıdığı bir zengin buğday tüccarının oğlu olarak Patara’da doğmuştur. Patara’dan Myra’ya geçen Aziz Nikolaos, milattan sonra 4’üncü yüzyılda piskoposluk yapmış ve ölümünden sonra Demre’deki Aziz Nikolaos Kilisesi’ne defnedilmiştir. Kilise, Hristiyan dünyası için önemli bir kutsal mekandır ve yılda binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Kilisede Aziz Nikolaos’a ait freskler ve Roma Dönemi’ne ait lahit bulunmaktadır.

2022 yılında Demre’deki kilisede yapılan kazılar sırasında, Aziz Nikolaos’un ayak bastığı zeminin bulunduğu önemli keşifler ortaya çıkmıştır. Kilisenin kubbesindeki üst açıklığın Hazreti İsa’nın Kutsal Kabir Kilisesi’ndeki mimariye benzediği belirlenmiştir. Kilisede yapılan kazılarda Aziz Nikolaos’un yaşadığı döneme ait zemin döşemesi ortaya çıkarılmış ve bu keşifler kilisenin tarihine önemli katkılar sağlamıştır.

Demre’deki kilise, Orta Çağ döneminde denizin yükselmesiyle sular altında kalan eski kilisenin üzerine inşa edilmiştir. 2022 yılındaki kazılarda ise eski kilisenin zeminine ait kalıntılar bulunmuştur. Kilisenin zemini üzerinde Aziz Nikolaos’un ayak izlerine rastlanmış ve bu keşif kilisenin tarihine yeni bir perspektif kazandırmıştır.

Kilisedeki mozaikli alanın korunması amacıyla alınan önlemler kapsamında, zemin Jeotekstil denilen bir malzeme ve kumla kapatılmıştır. Bu yöntem, mozaiklerin korunmasını sağlarken, gelecekte tekrar açılmak istendiğinde kolaylıkla erişilebilir hale getirilmesini sağlamaktadır.

Kazı çalışmalarından sorumlu olan Demre Müze Müdürü Nilüfer Sezgin, kilisenin korunması ve ziyaretçi akını göz önünde bulundurularak mozaikli alanın kapatılma kararının alındığını belirtmiştir. Kapatma kararı, kilisenin koruma hassasiyeti ve ziyaretçi trafiği göz önüne alınarak alınmıştır.

Demre’deki kilise kazılarını yürüten Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Fatma Fındık, kilisedeki mozaikli alanın kapatılma kararının koruma amacıyla alındığını vurgulamış ve bu kararın kilisenin tarihine ışık tutan önemli bir buluntu olduğunu ifade etmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Aziz Nikolaos’un Kilisesinde Büyük Keşif!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BBC TÜRK ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin