1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Banka Borçlarından Dolayı İflas Dalgası: Vatandaşlar Ne Yapacak?

Banka Borçlarından Dolayı İflas Dalgası: Vatandaşlar Ne Yapacak?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birçok insanın geçim sıkıntısıyla başa çıkmak için banka kredileri ve kredi kartları kullanmasıyla birlikte, Türkiye’de bireyler arasında artan borç sorunu endişe verici boyutlara ulaşmış durumda. Ülke genelinde bankalara borcu olan 40.9 milyon vatandaş, enflasyonun da etkisiyle 3.4 trilyon lirayı aşan borçlarını ödemekte zorlanıyor. Ayrıca, 3.8 milyon kişi de borçları nedeniyle yasal takibe alınmış durumda. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi’nin verilerine göre, 2024 yılının Ocak-Ağustos döneminde bireysel kredi veya kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe alınan kişi sayısı bir önceki yıla göre %39 artarak 1 milyon 213 bin kişiye ulaştı. Böylece 2024 Ağustos ayı itibarıyla borcunu ödemeyen ve borcu devam eden kişi sayısı 3 milyon 847 bin 492’yi buldu.

Bu hızlı artışın ekonomi yönetimini de harekete geçirdiği ve kredi ile kart borçlarına yapılandırma paketinin devreye alındığı gözlemleniyor. Ancak yapılandırmanın yüksek faiz maliyeti vatandaşlara ciddi bir borç yükü getiriyor. Yapılandırmadan faydalanmak isteyen borçluların sayısında artış olabileceği öngörülüyor. TBB verilerine göre, ağustos ayında bireysel kredi veya kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe alınan kişi sayısı bir önceki yıla göre %46 artış gösterdi. 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde bireysel kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe alınan kişi sayısı 899 bin iken; aynı dönemde bireysel kredi borcu nedeniyle yasal takibe alınan kişi sayısı 737 bin olarak kaydedildi.

TBB’nin verilerine göre, borçlu sayısındaki artışa paralel olarak ‘batık’ olarak nitelendirilen borç bakiyesi de ciddi şekilde artış gösterdi. Ağustos 2024 itibarıyla, bireysel kredi kartları da dahil olmak üzere bireysel kredilerde tasfiye edilmesi gereken alacaklar bir önceki yıla göre %126 artarak 96 milyar TL’ye ulaştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık verilerine göre ise 27 Eylül itibarıyla takipteki kredi tutarı, ticari kredileri de kapsayarak bir yılda %180’lik büyük bir artışla 260 milyar 898 milyon liraya yükseldi. Bu veriler, Türkiye’de bireylerin borç sorununun ciddiyetini ortaya koymaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Banka Borçlarından Dolayı İflas Dalgası: Vatandaşlar Ne Yapacak?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BBC TÜRK ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin