1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye ve Brezilya, AB’nin Rusya’ya Uyguladığı Yaptırımlardan Sonra Dizel İthalatında Zirveye Çıktı!

Türkiye ve Brezilya, AB’nin Rusya’ya Uyguladığı Yaptırımlardan Sonra Dizel İthalatında Zirveye Çıktı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rusya’nın dizel ve kırsal motorin ihracatındaki değişimleri takip eden piyasa kaynakları ve finans şirketi LSEG’in verilerine göre, Türkiye ve Brezilya, AB’nin Rusya’ya uyguladığı petrol ürünleri yaptırımlarının ardından Rusya’nın deniz yoluyla ithal ettiği dizel ve kırsal motorinin ana alıcıları olarak belirlendi. Eylül ayında, Rusya’nın Türkiye’ye 1.07 milyon ton civarında düşük sülfürlü dizel ve kırsal motorin ihraç ettiği belirlendi. Aynı dönemde Brezilya’ya yapılan Rus dizel ihracatının ise 0.78 milyon tona yükseldiği görüldü.

Rusya, AB’nin Şubat 2023’te yürürlüğe giren petrol ürünleri ambargosu öncesinde dizel ihracatının ana pazarı Avrupa’ydı. Ancak şu anda Türkiye ve Brezilya, Rusya’dan en fazla dizel ve kırsal motorin ithal eden ülkeler konumunda bulunuyor. Özellikle Türkiye’ye yapılan ihracat miktarının Eylül ayında bir önceki aya göre arttığı gözlemlendi.

Gemicilik verilerine göre, Rusya’dan gelen dizelin bir kısmı İtalya’nın Augusta limanında ve Yunan adalarının yakınlarında gemiden gemiye aktarım yapılarak taşınıyor. Bu uygulama sayesinde Rus menşeli dizel miktarında Eylül ayında bir artış yaşandığı belirlendi. Ayrıca, Afrika limanlarına yapılan dizel ihracatı ise Ağustos ayına göre düşüş gösterdi. Libya, Tunus, Senegal ve Mısır’ın en çok dizel ithal eden ülkeler arasında yer aldığı görüldü.

Reuters’ın LSEG ve piyasa kaynaklarından aldığı verilere göre, Rusya’nın deniz yoluyla naklettiği toplam dizel ve kırsal motorin ithalatı Eylül ayında bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 7 artarak 2.8 milyon ton civarına ulaştı. Bu veriler, Türkiye ve Brezilya’nın Rusya’dan dizel ithalatında yaşanan artışın genel bir trend olduğunu gösteriyor. Sonuç olarak, AB’nin yaptırımları sonrasında Rusya’nın yeni pazarlar arayışında olduğu ve Türkiye ile Brezilya’nın bu doğrultuda önemli rol oynadığı görülüyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye ve Brezilya, AB’nin Rusya’ya Uyguladığı Yaptırımlardan Sonra Dizel İthalatında Zirveye Çıktı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BBC TÜRK ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin