1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kiralık Konut Sahiplerine Yeni Düzenleme: Kirayı Elden Verenlere Cezai İşlem!

Kiralık Konut Sahiplerine Yeni Düzenleme: Kirayı Elden Verenlere Cezai İşlem!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomi ile mücadelede yeni adımlar atmaya karar verdi. Bu çerçevede, kira ödemelerini bankalar ve PTT aracılığıyla yapmayan ev sahiplerine ceza kesilmesi kararı alındı. Benzer şekilde, 2025 yılında kontratların da e-Devlet üzerinden yapılacağı duyuruldu. Bu kararlar, piyasanın kayıt altına alınması ve fahiş kira artışlarının önlenmesi amacıyla alındı. Ancak bu kararlar bazı ev sahiplerini rahatsız etti.

Türkiye Gazetesi’nden Kaan Zenginli’nin haberine göre, özellikle kontratsız kiralama yapan ve elden ödeme alan ev sahipleri, kiracıları ile sorunlar yaşamaya başladı. ‘Kirayı elden alan kiracıya da ceza kesileceğinin’ açıklanması üzerine, kontratı olmayan veya yenilemeyen kiracılar ev sahiplerinden kontrat yapılmasını talep etmeye başladılar. Ancak bazı ev sahipleri vergiden kaçınma amacıyla bu talepleri reddederek kiraya zam yapma veya evi boşaltma baskısı kurmaktadır.

Kiracılar, bu durum karşısında mahkeme yoluna gitmeye başladı. Türkiye genelinde 1,5 milyondan fazla boş konut bulunmaktadır ve bu dairelerin bir kısmı aslında kiracısı olmasına rağmen kontrat yapılmadığı için boş gözükmektedir. Durumu açıklayan avukat Ercan Aslan, ev sahiplerine karşı dava açmak isteyenlerin sayısında artış olduğunu belirtmiştir. Kiracıların yasal haklarını kullanarak kira kontratı talep etmeleri ve ödemelerini banka üzerinden yapmaları önemli bir gerekliliktir.

Ayrıca, bazı ev sahiplerinin kiranın bir kısmının elden bir kısmının bankaya yatırılmasını önerdikleri bilinmektedir. Emlak işiyle uğraşan Murat Gözüpek, kira fiyatlarının son iki yılda yüzde 200’ün üzerinde arttığını ve bu durumun ev sahipleri için vergi yükünü artırdığını belirtmektedir. Bazı ev sahipleri, kiracılarına kiralanan bedelin bir kısmını elden alırken diğer kısmını bankaya yatırma gibi bir uygulama teklif etmektedir. Kiracılar genellikle bu durumu kabul etmektedir çünkü alternatifleri sınırlıdır ve yeni bir eve geçmek ek maliyet gerektirebilir. Bu durumda vergi kaçırma gibi olumsuz bir durum da ortaya çıkabilmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kiralık Konut Sahiplerine Yeni Düzenleme: Kirayı Elden Verenlere Cezai İşlem!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BBC TÜRK ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin